Jojo Carlisle Ahlan Wa Sahlan: LUAHAN HATI SEORANG PEKERJA FRONT DESK HOTEL RECEPTIONIST

follow me

30 Jul 2012

LUAHAN HATI SEORANG PEKERJA FRONT DESK HOTEL RECEPTIONIST

masa mula-mula dapat panggilan kerja dulu, wow ! akhirnya tercapai juga impian ku mahu jadi receptionist ni, biarpun di hotel kecil, namun tetap juga rated dengan star ... biar pun cuma 2 ... sebenarnya aku minat sangat mau kerja bahagian hospitaliti ni, terutamanya jadi steward, tapi sebabkan tdk layak jadi receptionist pun jadilah ...

sebelum aq duduk di kerusi receptionist nie, expresion ku, ala setakat kerja tu senang jak tu, duduk2 tunggu guest datang, kasi cek-in, kasi cek-out, kira duit, datang kerja, balik kerja ... enjoy lagi jumpa banyak orang ... hehehehe and so much more ...

first day aq masuk suda kerja, hmm boleh tahan juga susahnya kerja nya nie ... tapi boleh nie aku bawa ... sedar tak sedar akhirnya masa training ku selama sebulan selesai ... aik, tidak sampai sebulan pun, sebab tidak cukup staf ... akhirnya aq di berikan kaunter front desk hotel sendirian ... dan kini terpulanglah pada aq utk handle hotel nie ...

sepanjang hampir setahun aq kerja di sini pelbagai senyuman telah aku ukir, pelbagai gelakan telah aku suarakan, pelbagai gosip telah aku dengar, tidak kurang juga ngauman yg mendesing telinga, titisan air mata yg mengalir, maruah ku aku rasa di pijak2 ... hmmm malas la mau panjangkan ...

cerita mengenai happiness sepanjang aku kerja d sini, kalau kamu pernah memakai pakaian seragam receptionist nie mesti perkara yang kamu sibukkan terutama pasal guest yang menginap cuma sementara .. dalam fikiran ku "apa dorang buat di bilik tu ?" masing-masing paham la ... kalau pacik tua membawa perempuan muda tu biasa la kita dengar, dan memang selalu pun ... ada sampai pacik tu menanya lagi dekat aq adakah aq simpan perempuan utk layan guest ... hehehehehehe :) ada yang aku kenal la ... membuat kerja tdk senonoh tu di situ ... tapi itu tu up to them la ... tapi yang paling melucukan bagi aku, ada nie perempuan cina tua, rambut geriting, muka bekerdut sudah, pertama dia registerla dekat aku mau bilik satu katil, aq kasih la, lepas jak register aq tanya la aunty tu, "mana barang2" dia cakap kejap lagi kunuk sampai ... ouh begitu ... tidak lama selepas tu, lebih kurang 5 minit la, ada 1 org lelaki muda, cina macam pekerja2 bank nie, smart la dressnya, handsome lagi tu, dengan lajunya dia ikut pintu belakang naik tangga terus ke tingkat 1, aq perhatikan jak dari cctv... sekali tgk dia masuk bilik perempuan cina tua tu ... astaghfiulla ... tett tett ... no komen la ...

kalau pasal perhubungan dengan sesama staf nie ok jg la ... semua aq bengam juga ... yang syoknya, semua dorang nie kalau enda puas hati dgn siapa la drg akan kasi tau aq ... jadi semua aq tau la siapa2 yg enda puas hati dgn siapa ... tapi aq keep it secret la, enda suka menyampai ni ... lantak dorang la ... yg penting aq ketawa tetap maintain ...

SUDAHLAH MALAS SUDAH AQ MAU MENAIP NIE ... CUBALAH MAIN CAKAP JAK BARU TETAIP SENDIRI SENANG KERJA KU ... OK LAH, KALAU ADALAH YANG MENGIKUTI P0ERKEMBANGAN CERITA KU NIE NANTI NEXT ENTRY AQ KASI MASUK PENDERITAAN KU BEKERJA D SINI ... BAGAIMANA AQ DI MAKI HAMUN OLEH GUEST, HAMPIR DI TAMPAR ...

*CLAP* **\(0_0)/**

2 comments:

 
Copyright © . All Right Reserved by Siti Shahifah